_

Klaus Pichler

_
Klaus Pichler


When Klaus Pichler  turned his camera on the Museum of Natural History Vienna, he focused not on the exhibition spaces, but on the space behind the scenes, particularly depots, cellars, and storage rooms assigned to individual departments which are generally not accessible to the public. These spaces are used for the storage of countless exhibits belonging to various collections, sorted by a rigidly scientific classification system, but also taking into account the limited storage space available. As a photographer with limited knowledge of scientific research methods, the museum’s back rooms presented to Pichler offered a huge array of still lives. The still life creation is determined by the need to find space saving storage solutions for the preservation of objects but also the fact that work on and with the exhibits is an ongoing process. Full of life, but dead nonetheless.